Această criză COVID a dat și va da în continuare mult de furcă românilor, și nu numai lor. Autoritățile au gestionat-o, până acum, cel puțin defectuos, ca să mă exprim blând.
Se pare că, totuși, interesele concernelor farmaceutice au fost cele care au dictat strategia de apărare împotriva cestui virus cam peste tot în lume, vulnerabilitatea autorităților, în general, fiind una cât se poate de vizibilă în fața celor care dictează, de fapt, politicile la nivel mondial: marile corporații, concerne, marile finanțe, marii miliardari, organizațiile suprastatale etc.
Statul român și-a arătat și își arată în continuare limitele. Să fie el un stat captiv? Să-și fi pierdut libertatea de acțiune, suveranitatea? Sunt întrebări la care ar trebui să căutăm răspunsuri și asta ar trebui să o facă, în principal, mass-media românească. Dar ea, mass-media mai este liberă?

Cam prea multe întrebări pentru o țară liberă, suverană, cu un popor suveran. Nu credeți?

În sfârșit, întrucât nu acesta este subiectul articolului de față, chiar dacă are o strânsă legătură, totuși, cu el, voi trece mai departe și voi relata pe scurt, așadar, despre cercetarea științifică.

Mai exact despre cercetarea din domeniul medical, punctual, despre un vaccin românesc despre care mai nimeni nu vorbește. Și este cel puțin ciudat acest aspect, dacă ținem cont de faptul că acest vaccin este unul anti-COVID.

Așadar, statul Român, clasa politică, în general, nu numai că nu încurajează Cercetarea Științifică din România dar, prin reprezentanții săi, din motive mai mult sau mai puțin oculte, o sabotează pur si simplu. Edificator în această direcție este acum cazul unui Institut care, în colaborare cu Institutul Cantacuzino, a fost și este foarte aproape de a obține un vaccin românesc net superior celor existente în acest moment, un vaccin care, atenție, asigură o imunitate reală la acest virus denumit generic COVID mult mai bună și pe o perioadă de timp îndelungată. S-a avansat de către cercetării din domeniu un timp de imunizare de cel puțin 15 ani. Și atunci, de ce autoritățile nu fac nimic pentru a sprijini dezvoltarea acest vaccin? Să o luăm metodic…

Numele Institutului despre care aminteam și despre care voi relata în acest articol este OncoGen Timișoara. Pe site-ul oficial al Institutului scrie, printre altele:

„ OncoGen este primul centru de cercetare din România și Europa de Est dotat cu echipamente de ultimă generație pentru cercetarea de bază și aplicativă în domeniul terapiilor genice.
Cu o suprafață totală de 3000 m2, centrul are facilități de cercetare fundamentală și aplicativă inclusiv, 15 compartimente și laboratoare dotate cu echipamente de înaltă performanță”.

„OncoGen este primul centru de terapii genice din România, dedicat cercetării în domenii conexe specialităților clinice din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara: terapii avansate in cancer, medicină regenerativă, sănătate și factori de mediu, imunoterapii”.

Acest Institut, profitând de propriile cercetări făcute timp de mai mulți ani asupra terapiei cancerului, așadar având toate datele necesare, a anunțat încă din primele luni ale anului 2020 faptul că poate oferii românilor, într-un timp relativ scurt, un vaccin care să-i protejeze împotriva acestui virus.
Însă, autoritățile române de atunci, ca și cele de astăzi, au ignorat, după cum veți afla imediat, cu desăvârșire, acest mesaj transmis în repetate rânduri de cercetătorii de la OncoGen Timișoara.

Așadar, iată faptele principale, așa după cum s-au desfășurat ele:

În data de 12 februarie 2020 Institutul anunța sec:
„Cercetătorii noștri au pus la punct o tehnologie de vaccinomică pentru Corona-virus, pe care o fac disponibilă pentru producătorii de vaccinuri”!

În data de 25 Martie 2020 Institutul anunța:
„O zi importantă pentru noi: avem Vaccinul (echivalentul a 1000 de doze). Astăzi începem testele”. Și mai adăuga: „Important! Acest vaccin este deocamdată în fază de testare în laborator pe celule umane”.

În data de 29 Martie 2020, Institutul OncoGen, pentru a lămuri situația și a mai domolii manipulările declanșate cu virulență în spațiul public de anumite „cozi de topor”, sau oameni lipsiți de o informație corectă, comunica:

„Să clarificăm odată și pentru totdeauna subiectul vaccinului: avem vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2. Științific, așa este corect să îl numim: vaccin in testare pe celule umane. Confuzia creată este dată de diferența dintre două concepte: dezvoltare versus fabricare. Institutul nostru este unul de cercetare-dezvoltare. Putem dezvolta un vaccin, putem produce circa 1000 de doze din acest vaccin și putem să-l testăm în fazele I și II. Dar nu suntem fabrică și nu putem fabrica milioane de doze din acest vaccin. Institutul Cantacuzino ar trebui să se ocupe de fabricarea vaccinului. Cei care vă spun altceva fie nu înțeleg biotehnologiile, fie doresc să vă inducă in eroare”.

În data de 1 Aprilie, în sfârșit, la aproape o săptămână de la comunicarea amintită, mass-media românească, prin Evenimentul zile, face primul anunț:

„Singurii cercetători din România care și-au asumat riscul și responsabilitatea de a dezvolta un vaccin în competiția mondială pe această temă sunt imunologii de la OncoGen Timișoara. În aceasta competiție mondială sunt angrenate zeci de firme și institute din cele mai dezvoltate țări ale lumii. Vaccinul românesc împotriva COVID 19 a intrat în linie dreaptă. Vor urma inclusiv testele pe subiecți umani, aleși pe bază de voluntariat”.

Erau optimiști cei de la Evenimentul Zile nebănuind ce avea să vină. O campanie de linșare mediatică a cercetătorilor români de la OncoGen.

În data de 8 Aprilie Institutul anunță, plin de speranță:
„Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recunoaște Institutul nostru, ca fiind singurul din România care are în testare un vaccin împotriva Covid-19. Ne aflăm în liga mare a cercetării mondiale alături de institute și companii recunoscute pentru performanța în cercetarea medicală de vârf. Aveți încredere în cercetarea românească”!.

În data de 8 mai 2020, exasperat de indiferența manifestată de autorități față de cercetările legate de vaccinul anti-virus, refuzul constant al acestora de a finanța cercetarea în cauză, conducătorul Institutului, Profesor Doctor Virgil Păunescu, face un gest curajos, condamnat imediat, de tot felul de „cozi de topor” sau de către persoane neinformate în mod corect. Iată declarația completă a domniei sale din acea zi:

„Am decis să-mi administrez eu primul vaccinul, să fiu eu primul voluntar. Ca urmare pe data de 14 Aprilie m-am vaccinat cu prima doză, iar în data de 28 Aprilie mi-am administrat a doua doză de vaccin. Am recurs la această acțiune perfect legală din două motive principale:
1. În calitate de investigator principal al acestui proiect și profesor de imunologie sunt mult mai în măsură decât orice alt voluntar folosit în alte studii clinice, să identific efectele, simptomele și mai ales nuanțele cele mai subtile ale vaccinării asupra sănătății mele.
2. În toată această perioadă mi-am monitorizat evoluția parametrilor biologici și modificările induse de vaccin, iar rezultatele obținute în urma acestui experiment au fost deosebit de interesante și sunt foarte utile continuării cercetărilor noastre. Pe scurt, vaccinul stimulează un răspuns puternic al sistemului imunitar.
3. În prezent Institutul pregătește documentația pentru Agenția Națională a Medicamentului (ANM) în vederea aprobării începerii studiilor clinice. Informația obținută din propria experiență de vaccinare va fi inclusă în această documentație și o consider deosebit de utilă pentru ANM în accelerarea procesului de aprobare a studiilor clinice”.

Care a fost reacția autorităților?
Ministrul Sănătății a dispus o anchetă internă a conducătorului Institutului, un aspect strigător la Cer, aș spune.

În data de 26 mai 2020, Institutul încheie un contract de colaborare cu Institutul Cantacuzino, armata fiind prima care a reacționat, totuși, la descoperirile acestui institut vis a vis de un vaccin românesc eficient în prevenția infecției cu SARS-CoV-2.

În data de 3 ianuarie 2021 Institutul comunica, printre altele:
„Acum un an, am propus o tehnologie de vaccinomică care se bazează pe imunitatea celulară (limfocite T-citotoxice) și care asigură o protecție de lungă durată (studiile arată 11 ani de protecție in cancer și 17 ani de protecție în prevenția SARS 1.
Recent, un colectiv de cercetători germani de la Universitatea din Tubingen a anunțat începerea studiilor clinice pentru un vaccin care se bazează in mod exclusiv pe imunitate celulară (limfocite T-citotoxice). Colectivul este susținut atât financiar cât și birocratic de autoritățile germane în demersul său. De ce? Pentru că imunitatea celulară (limfocite T-citotoxice) se dovedește a fi cea mai eficientă în prevenția infecției cu SARS-CoV-2. Menționăm că tehnologia folosită de colectivul german NU este identică cu cea dezvoltată de noi, dar duce exact la același rezultat”.

Așadar, cercetarea românească nu trebuie să facă nimic. Că așa vor unii/unele, iar autoritățile române tac în continuare, într-un mod absolut iresponsabil! Este un aspect cu adevărat „strigător la cer” ceea ce se întâmplă. Se pare că un vaccin cu efect pe minimum 15 ani nu este rentabil pentru marile companii farmaceutice. Cât cinism la acești oameni pentru care banul este stăpânul suprem, oameni pentru care „grija față de om” este deja o noțiune abstractă.

Guvernul nu este interesat de Cercetarea științifică românească, nu este interesat să sprijine vaccinul românesc anti COVID-19. Pur și simplu ignoră tot ce se întâmplă în această zonă atât de importantă a Cercetării științifice din România.

În final, noi, membrii ai Partidului Adevăr și Dreptate avem câteva întrebări, pe care dorim să le lansăm în spațiul public:

Doamnelor și domnilor politicieni din zona Parlamentului, a Guvernului și a Instituției Președintelui, cum puteți avea acest comportament iresponsabil față de Cercetarea științifică românească, în general, și față de Cercetarea științifică în domeniul medicinei în special, mai ales acum în plină criză COVID?

Cum puteți rămâne impasibili știind foarte bine că în acest moment există un vaccin românesc care poate deveni net superior celor existente dacă va avea finanțarea necesară omologării, autorizării sale și apoi fabricării? De ce trebuie să stea România cu mâna întinsă la alții când noi avem în mod clar cercetători de prestigiu care pot da țării acest vaccin care atenție, imunizează pe minimum 17 ani?

Doamnelor și domnilor politicieni din zona Parlamentului, a Guvernului și a Instituției Președintelui țări, cum puteți avea acest comportament iresponsabil față de un Institutele de Cercetare din România?

Doamnelor și domnilor coordonatori ai Sindicatului Sanitas, de ce organizația pe care o conduceți nu face nimic în direcția sprijinirii Cercetării românești din domeniu? De ce organizația sindicală a dumneavoastră nu protestează față de indiferența arătată de autorități față de vaccinul românesc anti COVID?

Partidul Adevăr și Dreptate împreună cu Mișcarea pentru Democrație Directă a decis să lupte pentru sprijinirea vaccinului românesc produs de Institutul OncoGen Timișoara, drept pentru care anunțăm faptul că intenționăm ca în data de 23 Mai 2021 să organizăm la Timișoara, în Piața Victoriei, un miting având această temă.

Români, dacă Guvernul nu vrea să finanțeze vaccinul românesc, haideți să o facem noi! Sunteți de acord să donăm fiecare, după posibilități, pentru a avea acest vaccin și a scăpa odată pentru totdeauna de acest coșmar numit COVID-19? Institutul de Cercetare Științifică OncoGen Timișoara așteaptă sprijinul nostru. Puteți depune sumele pe care le doriți în aceste conturi: https://oncogen.ro/ro/doneaza/