Către

GUVERNUL ROMÂNIEI

Luând act de situația gravă care există în zona domeniului silvic românesc, datorită tăierilor abuzive de păduri, Partidul Adevăr și Dreptate își exprimă, pe această cale, profunda îngrijorare în ceea ce privește efectele generate de această situație care aduce prejudicii uriașe ecosistemului românesc, afectând grav însăși securitatea națională.

Protestăm ferm față de situație din Silvicultură și apelăm pentru ultima oară la Guvernul României să rezolve această situație.

Este inadmisibil ca un sector atât de important să fie tratat cu atâta superficialitate de către Ministerul de resort

Este imposibil ca cei în drept să nu cunoască situația dezastruoasă a silviculturi românești, în ceea ce privește tăierile ilegale de pădure, defrișările masive efectuate.

Și atunci ne întrebăm pe bună dreptate:

De ce nu se iau măsuri? De ce există atâta iresponsabilitate în acest domeniu? Cum de reușesc interesele economice din zonă să depășească puterea de intervenție a autorităților române competente? Autorități care ar trebui să acționeze, atenție, pentru a stopa un dezastru la nivelul ecosistemului românesc care afectează România dar și Europa.

Chiar nu se văd urmările acestor tăieri masive de pădure? Ele sunt deja cât se poate de vizibile. Chiar se dorește ca unele comunități să fie înghițite pur și simplu de ape? Se dorește oare deșertificare țării?

Este inadmisibil ca Guvernul României să rămână impasibil la această agresiune îndreptată împotriva securității naționale.

Nu este cazul să vă ascundeți după directivele europene, adică să dați vina pe Uniunea Europeană pentru situația din Silvicultura românească, pentru că această vină vă aparține în exclusivitate. Aparține, de altfel, tuturor Guvernelor care s-au perindat la conducerea țării din anul 2000 încoace.

Vă amintim faptul că în anul 2002 Guvernul României, aflat sub conducerea lui Adrian Năstase, a emis OUG nr. 71 din 13.06.2002 (pentru încheierea de către Regia Națională a Pădurilor a contractelor de vânzare-cumpărare pe termen lung privind masa lemnoasă), aprobată în același an prin Legea nr. 654/ 07.12.2002. De aici aplecat totul.

Cel mai mare profitor al acestei OUG a fost, de departe, Holzindustrie Schweighofer care a încheiat cu Romsilva trei contracte, două în 2002 și unul în 2003, cu valabilitate până în anul 2012 și respectiv 2013, și a dobândit astfel dreptul de a exploata în jur de 1 milion de metri cubi anual, dintr-o medie de circa 2 milioane de metri cubi destinați exploatării în acest sistem.

Ultimul contract a expirat la sfârșitul lui 2013. Pe lângă un milion de metri cub de lemn cumpărat anual până în 2013 în baza celor trei contracte, Holzindustrie Schweighofer putea participa (cu prioritate, se pare) și la licitațiile anuale organizate de Romsilva și astfel, putea cumpăra lemn și de acolo.

Fără să țină cont de avertismentele primite din zona civică precum și de la experții din zona de protecție a Mediului, această companie austriacă și-a continuat cu și mai mare aplomb activitate economică din domeniu, urmărind exclusiv maximizarea profiturilor, dezastrul produs ecosistemului românesc contând puțin sau deloc în calculele ei economice.

Opiniem că Holzindustrie Schweighofer nu putea face acest lucru fără acordul tacit al autorităților române, care în mod absolut iresponsabil au tolerat asta, din anul 2002 încoace.

În anul 2016 o importantă Agenție prestigioasă de investigații de Mediu, trăgea un semnal serios de alarmă declarând public transmițând public următorul mesaj:

„Jumătate din lemnul tăiat în ultimii zece ani în România a provenit din surse ilegale(a declarat atunci Alexander von Bismarck, directorul executiv al Agenției pentru Investigații de Mediu-EIA organizație care a prezentat Raportul Jefuirea ultimei păduri: Cea mai mare companie de procesare a lemnului din Austria, drepturi funciare și corupția din România”).

Țara noastră pierdea pe atunci, ca și în prezent, cel puțin trei hectare de pădure pe oră. Fenomenul jafului a fost dezvăluit de nenumărate ori de mass-media și de diverși proprietari de păduri, dar măsurile luate au fost cu rezultate spre… zero.

Mai mult, în anul 2016 Curtea de Conturi a României reitera într-un raport faptul că „în primii 12 ani de la evenimentele din 1989, din pădurile Statului și din cele private s-au tăiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn care le-au adus hoților minim 5 miliarde de euro” (echivalentul a 21,5 miliarde de lei), dacă presupunem că lemnul a fost vândut cu cel mai mic preț, de 70 de euro pe metru cub.

Sumele obținute de pe urma furturilor au fost însă în realitate mult mai mari, după cum recunosc și reprezentanții Curții de Conturi, pentru că mulți dintre arborii tăiați în România au ajuns peste hotare, în State din Nordul Africii și din Europa, după ce au fost vânduți mai scump.

Totodată, în ultimii 21 ani, peste 32,66 de milioane de tone de lemn, de la rumeguș, butuci, vreascuri sau placaje, până la foi de furnir și la alte produse fabricate din lemn au luat calea exportului, potrivit datelor furnizate la Institutul Naţional de Statistică (INS) și centralizate de gândul.

Sunt doar câteva aspecte ale activității din această zonă. Ilegalitățile sunt însă mult mai numeroase dar enumerarea lor ar transforma această Scrisoare într-un adevărat roman, drept pentru care ne oprim aici. 

Considerăm că este vremea ca Guvernul României să intervină în forță și decisiv pentru oprirea acestui dezastru din zona Economiei Naționale și a Mediului.

Art.4 alineat (2) din Tratatul de Bază al Uniunii Europene spune:

(2) Uniunea respectă egalitatea statelor membre în raport cu tratatele, precum și identitatea lor națională, inerentă structurilor lor fundamentale politice și constituționale, inclusiv în ceea ce privește autonomia locală și regională. Aceasta respectă funcțiile esențiale ale statului și, în special, pe cele care au ca obiect asigurarea integrității sale teritoriale, menținerea ordinii publice și apărarea securității naționale. În special, securitatea națională rămâne responsabilitatea exclusivă a fiecărui stat membru.

Așadar, această directivă europeană autorizează, fără tăgadă, Guvernului României să intervină în mod radical pentru rezolvarea acestei probleme naționale, pentru că securitatea națională este prioritară în toate situațiile.

Prin urmare, Partidul Adevăr și Dreptate cere în mod ferm Guvernului României:

  • Opriți imediat tăierile de pădure din România pe o perioadă de minim 15 ani, timp în care să fie permise doar tăieri de întreține precum și cele necesare consumului intern.
  • Promovați de urgență o nouă Lege a Silviculturii prin care, în esență, pădurile României să fie protejate la standarde europene. Nu trebuie să faceți altceva decât să vă uitați peste legislația din domeniu, existentă în Statele dezvoltate ale UE și să acționați.

Domnilor guvernanți știm că problemele României sunt mari și guvernul abia a fost investit dar este imperios necesară adoptarea unei legi a silviculturii copiată după statele care au demonstrat că au capabilitatea de a-și proteja pădurile și de asemenea înființarea (reorganizarea) și dotarea la nivel corespunzător a structurilor de forță menite să protejeze pădurile. Costurile generate de lipsa unei asemenea legislații pot fi mult mai mari pe termen lung în comparație cu sumele care ar trebui alocate acum fie și din împrumuturi.

Sperăm ca în următoarele 60 de zile să constatăm că structurile abilitate au demarat dezbaterile asupra unui proiect de lege în acest sens și că acesta a fost adoptat fie prin OUG fie prin asumarea răspunderii guvernului.

În caz contrar ne rezervăm dreptul de a acționa împotriva Guvernului României (a Primului-ministru și al Ministrului de resort) pe toate căile legale, conform Constituției și a Legilor țării.

Așteptăm un răspuns oficial pe pad-dd.ro@gmail.com precum și pe adresa sediului nostru din Timișoara, Timiș, str. Intr. Doinei nr.31 ap.9

Vă mulțumim!

Partidul Adevăr și Dreptate