În Constituția României există un articol 48 care face referire la Familie și care are un alineat (1) cel puțin interpretabil. Iată ce spune acesta:

(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.

Considerând, pe bună dreptate, că termenul…soți… este unul care poate fi interpretat în multe feluri și există riscul de a înlesni căsătoria între persoane de același sex, adică între doi bărbați sau între două femei, inițiatorii proiectului legislativ de revizuire a Constituției, au propus modificarea acestui alineat (1) astfel:

„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Acesta este textul Legii de revizuire a Constituției, Lege adoptată de Parlament și publicată în Monitorul Oficial al României sub nr.798 în data de 18 Septembrie 2018, împreună cu Decizia Curți Constituționale a României nr.539 din 17 Septembrie 2018.

Întrucât spiritele s-au înfierbântat destul de tare în aceste zile, ne-am propus să demontăm, punct cu punct, manipularea țesută în jurul acestui eveniment național, unul dintre rarele momente în care poporul român poate și trebuie să-și manifeste suveranitatea.

Este momentul să aflați faptul că la originea acestei strategii de manipulare în masă sunt aceleași personaje care ne-au distrus istoria, cultura, educația și  ne-au împănat cu tot felul de non-valori în ultimii 29 de ani… 

Următoarea lor țintă, este, în mod evident, familia, cu țintă finală…creștinismul. 

Chiar dacă uneltele lor din politică, mass-media etc. nu recunosc asta și bineînțeles că nici nu o vor face vreodată. Nu este stilul lor…

Doamnelor și domnilor!

În România, valorile spirituale ale națiunii noastre, împreună cu toate principiile trecute în mod expres în Constituție, nu se negociază. Acesta trebuie să fie, sau ar trebui să fie, mesajul clar și răspicat al tuturor celor care conduc sau care vor să conducă țara.

Nu poți pretinde că vrei democrație și în același timp să boicotezi un referendum național știind că el, în esență, înseamnă exprimarea prin vot a suveranității poporului tău. Nu poți avea pretenția că vrei un progres real, sănătos, în țara ta și în același timp să boicotezi un referendum care are ca subiect protejarea instituției căsătoriei, a familiei, și asta într-o țară cu un popor în care ponderea creștinilor este de peste 90%.

Este oricum foarte trist că am ajuns să protejăm ceva atât de fundamental, printr-un referendum național! Trăim vremuri tulburi, însă cei care pot vedea Lumina au responsabilitatea să-i ajute și pe ceilalți să o vadă.

Lumina nu se aprinde decât pentru cei ce văd, nu pentru orbi, spunea marele nostru poet național Mihai Eminescu.

Așa după cum am spus ceva mai devreme, în continuare, vom demonta toată mascarada manipulatoare din aceste zile, sau mai bine zise, punctele ei forte. Ne vom folosi, în această direcție, de unele materiale extrem de bine documentate, materiale pentru care am cerut și am primit permisiunea autorilor acestora să le folosim în acest scop.

Astfel…

Se spune că acest referendum național ar fi, chipurile, referendumul Partidului Social Democrat, prin care acesta vrea de fapt să-și mai spele imaginea și să mai atragă niște voturi.

Fals: PSD a fost nevoit să adopte această Lege de revizuire pe care a tot amânat-o, în cârdășie cu PNL și cu alte partide parlamentare, încă din luna Mai 2016. A fost nevoit să facă asta întrucât, liderii partidului și-au dat seama că dacă nu o vor face acum le va fi fatal în alegeri.

Referendumul din data 6-7 Octombrie, este realizarea exclusivă a Coaliției pentru Familie, a coordonatorilor acestei Inițiative legislative,  a celor peste 80 000 de voluntari care au strâns semnături și nu în ultimul rând a celor aproape 3.000.000 de cetățeni care au semnat pe liste pentru convocarea lui. Acest referendum aparține poporului și el trebuie să decidă.

Revizuirea este o conspirație a lui Dragnea care profită de pe urma ei.

Fals: revizuirea a fost declanșată de persoane private în toamna anului 2015, când președinte al PSD și premier era Victor Viorel Ponta și a fost înregistrată în Parlament în luna mai 2016 când premier era Dacian Julien Cioloș. Abilitatea sau inabilitatea unui actor politic de a profita de pe urma referendumului nu poate afecta în niciun fel revizuirea Constituției.

Referendumul este inutil pentru că nici rezultatul referendumul validat în anul 2009, referitor la parlament unicameral cu maxim de 300 de parlamentari, nu a fost pus în practică.

Fals: acela a fost un referendum consultativ, un referendum politic, o farsă politică a lui Traian Băsescu, un referendum care mai avea nevoie de o lege ulterioară pentru a fi pus în practică, Lege pe care Parlamentul nu a mai elaborat-o. În cazul definirii căsătoriei Legea de revizuire a Constituției a fost adoptată de Parlament iar referendumul este decizional. Adică devine lege prin votul cetățenilor și apoi prin simpla sa validare de către CCR.

Există alte priorități decât definirea căsătoriei: sărăcia, corupția etc.

Fals: provocările unei societăți nu se rezolvă neapărat pe rând, ci pot fi rezolvate și în paralel. Mai mult, în timp ce provocările amintite (sărăcia, corupția) necesită efort susținut mai mulți ani, dacă nu cumva sunt perpetue, revizuirea Constituției este, în schimb, o problemă care prin voință națională poate fi rezolvată relativ foarte repede

Organizarea lui costă bani, care se puteau folosi la școli și spitale.

Democrația costă. Vreți s-o suprimăm și să lăsăm să decidă în locul nostru o elită, așa zis luminată? Vreți ca noi, cei care alcătuim poporul României, să nu mai contăm decât eventual odată la patru ani?

Definiția căsătoriei nu este o problemă relevantă pentru societate în acest moment.

Fals: agitația mediatică precum și zbuciumul taberei care se opune acestui referendum demonstrează relevanța temei și faptul că atinge un punct foarte sensibil. Faptul că dezbaterea a existat în numeroase state din preajmă o face relevantă și pentru noi.

Buletinul de vot, datorită întrebării,  permite aprobarea prin referendum și revizuirea ascunsă a altor articole din Constituție.

Fals: Întrebarea este un standard (Legea referendumului cap.7) pentru toate referendumurile cu caracter decizional și care fac referire la modificarea Constituției sau aprobarea unei Legi care necesită referendum. Ce s-ar fi întâmplat dacă acum aveam o Lege de revizuire a 20-30 de articole din Constituție? Puneau câte o întrebare pentru fiecare dintre ele și puneam 20 de stampile pe buletin? Este absurd. În plus, orice Lege de revizuire a Constituției României adoptată de Parlament, este supusă imediat avizului C.C.R. care dă o decizie în această direcție (putem vedea asta citind Legea referendumului). Legea de revizuire a art.48 alineat (1) a fost adoptată de Parlament și a primit avizul Curți Constituționale a României prin Decizia nr.539, din 17 Septembrie 2018.

Pentru nicio altă Inițiativă legislativă de revizuire a Constituției, Curtea Constituțională a României nu a dat vreun aviz, și prin urmare, nu a emis nicio Decizie în acest sens. Așadar, nicio altă Inițiativă de revizuire a Constituției nu poate fi aprobată de acest referendum. Exclus! 

Orice speculație pe această temă denotă ori naivitate, ori o informare eronată, ori o crasă necunoaștere a procedurilor ori, pur și simplu, rea credință.

Revizuirea nu rezolvă problemele familiei.

Fals: revizuirea nici nu și-a propus să rezolve problemele familiei, ci să protejeze instituția căsătoriei de o diluarea a semnificației sale, de o extindere a ei la cuplurile de același sex și de alte posibile extinderi ulterioare… Problemele familiei fac obiectul altor propuneri de politici publice, fie ale Coaliției pentru Familie, fie ale altor actori guvernamentali și non-guvernamentali.

Familia tradițională este un focar de violență, alcoolism, abuz.

Fals: în primul rând, familia nu este tradițională, pentru că formarea unei familii nu îmbracă un caracter de tradiție; nu este tradițional să ai o familie ci…firesc, natural; nu instituția familiei firești este cauza violenței, alcoolismului și abuzului în societate; cauzele sunt multiple și nu se regăsesc în ideea de Familie firească, naturală.

Nu rezolvă violența conjugală, condițiile din orfelinate, alocațiile pentru copii etc.

Acest referendum, nici nu-și propune asta. Acelea oricum nu se rezolvă prin referendum, ci printr-o legislație adecvată și o administrație corectă

Revizuirea este gravă, pentru că atacă/restrânge drepturile minorităților sexuale.

Fals: întrucât, în România nu există un drept la căsătorie cu o persoană de același sex, consacrarea constituțională a acestei interdicții preexistente nu restrânge cu absolut nimic și nici nu atinge vreun drept al minorităților sexuale.

Minoritățile sexuale nu au cerut legalizarea căsătoriei între persoane de același sex, prin urmare nu există un temei care să justifice acțiunea oponenților acestei căsătorii.

Fals: activiștii LGTB au afirmat deja căsătoria între persoane de același sex ca obiectiv.

Mai mult, s-a încercat, la Curtea Constituțională, recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în alte state. Pe de altă parte, dacă activiștii amintiți nu doresc legalizarea acestor căsătorii, de ce se opun cu înverșunare acestei inițiative de revizuire a art.48 alineat (1) care nu urmărește decât blocare a ceva ce ei oricum nu doresc?

Referendumul este inutil întrucât Codul Civil reglementează foarte clar instituția căsătoriei și prin urmare…Familia.

Fals: un articol din Codul Civil poate fi modificat oricând, fără o consultare populară, iar câteodată asta se poate face chiar și… noaptea. Însă, un articol din Constituție poate fi modificat doar prin referendum.

Revizuirea atacă familia mono-parentală sau alte tipuri de familii.

Fals: Revizuirea nu are ca obiect familia mono-parentală ci doar căsătoria care este fundamentul oricărei familii; prin urmare, explicitarea noțiunii de căsătorie, conform înțelesului său propriu, nu afectează familiile constituite în virtutea filiației, adică familiile mono-parentale.

Referendumul este anti-minoritățile sexuale.

Fals: revizuirea nu vrea decât să consacre și să reglementeze la nivel constituțional  căsătoria. Nu atinge nici unul din drepturile pe care le au minoritățile sexuale, din și în România, în momentul de față.

Revizuirea promovează o concepție religioasă – creștină, o viziune specifică unui stat teocratic.

Fals: în discuție este doar sfera civilă a căsătoriei în sensul că se dorește conservarea înțelesului propriu, natural și consacrat milenar, inclusiv pre-creștin, al acesteia. Nu se cere impunerea oficierii căsătoriei în biserică, pentru a se putea pretinde că avem de a face cu impunerea unei viziuni religioase.

Revizuirea este rezultatul amestecului BOR și/sau a cultelor neoprotestante în politica statului român.

Fals: Biserica, cultele susțin o propunere, așa cum orice altă organizație non-guvernamentală are dreptul să își susțină propria agendă (de la drepturile animalelor la anti-corupție), dar nu o dispun și nu o susțin ulterior dacă propunerea nu este adoptată conform mecanismelor statului secular.

Coaliția pentru Familie urmărește o agendă retrogradă, dorește interzicerea avorturilor, a divorțului și impunerea unei taxe pe celibat.

Fals: propunerile Coaliției nu cer taxa pe celibat, interzicerea avortului sau a divorțului; acestea nu fac obiectul referendumului; se asemenea, nu Coaliția figurează pe buletinul de vot; ceea ce se votează este DA pentru căsătoria între un bărbat și o femeie. Atât.

Inițiatorii revizuirii vor să reglementeze ce fac oamenii în dormitor, în spațiul lor privat.

Fals: revizuirea constituției se referă la ce vor să facă oamenii oficial, solemn și instituțional, la Primărie, în fața ofițerului stării civile și nu în dormitoare.

Coaliția pentru Familie se opune parteneriatului civil.

Fals: referendumul nu afectează posibilitatea introducerii parteneriatului civil și nu este despre parteneriatul civil.

Referendumul dezbină și divizează societatea.

Fals: orice temă implică tabere pro și contra; alegerile și democrația implică pluralitate de păreri și dezbatere. Nu este nimic anormal în împărțirea societății în aderenți la opțiuni diferite. În particular, însă, acest referendum are potențial mai degrabă unificator, cca 85-90% din electoratul român opunându-se, în realitate căsătoriei între persoane de același sex.

Oameni buni.

Ca să boicotezi cu bună știință un referendum, în general, trebuie să dai dovadă în primul rând de un profund dispreț față de propriul tău popor dar și față de democrație. Ca să boicotezi cu bună știință un referendum cu o astfel de temă, un referendum care vrea de fapt să pună sub protecția Constituției Instituția căsătoriei, a familiei, trebuie să fii situat în afara valorilor umane universale care au stat și stau la baza oricărei societăți sănătoase din lume.

Frați români!

Să mergem la referendum și să votăm DA pentru căsătoria firească/naturală, să votăm DA pentru familia firească/naturală, să votăm da pentru țară și națiune, să votăm da pentru creștinism, pentru valorile sale autentice milenare.

Dumnezeu să binecuvânteze țara și națiunea noastră!

ROMÂNIA ÎNAINTE DE TOATE

Partidul Adevăr și Dreptate