Alegerile au trecut…
Cei care s-au prezentat la urne, circa 31% din cetățenii cu drept de vot, au scos pe unii din Parlament, iar pe alții i-au promovat în forul legislativ al țării.
Alegerile generale au indicat un câștigător, pentru unii neașteptat, pentru noi cei din P.A.D. previzibil, ținând cont de erorile în lanț săvârșite de PNL.
Este drept asta s-a întâmplat într-o perioadă extrem de grea, perioadă exploatată însă la maximum de PSD (din punct de vedere politic, electoral), mesajul demagogic al acestui partid având încă o priză destul de consistentă la anumite segmente sociale.

În opinia noastră, greșeala a fost a strategilor PNL care nu au învățat nimic din trecut.
Astfel, preluarea guvernării în 4 Noiembrie 2019 a fost o dublă eroare care ar putea costa scump România ținând încă „în cărți” un partid care s-a dovedit a fi cât se poate de toxic pentru țară: PSD.

De ce a fost o dublă eroare?

În primul rând pentru că acest partid ar fi trebuit lăsat să-și termine mandatul dat de cetățeni la alegerile generale din 2016.
Câștigarea alegerilor europarlamentare nu ar fi trebuit să cântărească în decizia partidelor, PNL și USR-PLUS de a dărâma Guvernul PSD. Repetem, a fost o greșeală gravă asta, indiferent ce zic unii sau alții.
PNL,  a fost aruncat, pur și simplu, în mod cinic, calculat, într-o capcană inteligent întinsă de PSD și nu numai, îndrăznim să spunem.

În al doilea rând PNL nu ar fi trebuit să-și asume guvernarea singur ci, înaintea depunerii moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, ar fi trebuit să condiționeze asta de intrarea la guvernare și a USR, care, după cum știm, a fentat strategic în acest caz.
Credem că, dacă s-ar fi procedat în acest fel, PNL ar fi putut constata, încă de pe atunci, că USR nu este totuși un partener pe care să te poți baza foarte tare.
În orice caz, PNL nu trebuia să-și asume singur guvernarea. Și atunci, pur și simplu, nu ar mai fi existat o moțiune de cenzură. PSD ar fi rămas astfel la putere, nu i-ar mai fi ieșit strategia, și cu siguranță s-ar fi erodat la maximum până la alegerile generale din 6 decembrie.
În opinia noastră, strategii PSD au realizat foarte clar acest pericol și, în realitate, și-au dorit foarte mult ieșirea de la guvernare. Bineînțeles însă că nu i-au comunicat asta d-nei Viorica Dăncilă, pe care au sacrificat-o, pur și simplu, cu un cinism politic rar întâlnit . De altfel, nu este prima oară în care PSD aplică această strategie.

Dacă PNL ar fi procedat după cum spuneam, acum, cu siguranță, nu ar mai fi stat la cheremul UDMR și poate nici chiar al USR, iar PSD ar fi fost pe undeva pe la o pondere în Parlament de maximum de 20%.
Mai mult, credem că prezența la vot ar fi fost una mult mai consistentă dacă partidele din opoziție (PNL-USR-PMP) ar fi pus accentul, mai apăsat, pe chemarea la urne a românilor, de data asta având un motiv serios: trimiterea PSD în opoziție.
Nu putem să omitem, de asemenea, faptul că în perioada dintre alegerile prezidențiale și alegerile parlamentare USR-PLUS a preferat să atace mai mult PNL decât PSD, asta spunând foarte multe despre acest partid care depășește în cameleonism toată clasa politică actuală.
În orice caz, alta ar fi fost configurația parlamentară în acest moment. Dar, situația este cea care se vede. Prin urmare ne vom referi strict la ceea ce avem în acest moment pe scena politică parlamentară.

Avem, în sfârșit, după tot felul de bâlbâieli nepermise ținând cont de fragilitatea coaliției de guvernare, o majoritate negociată PNL, USR + UDMR.
Faptul că susținerea acestui Guvern stă iarăși în voturile UDMR, o organizație politică care a avut mereu poziții speculative în Parlament (asta ca să ne exprimăm moderat), nu este însă nicio fericire pentru nimeni.
Iar „trădări”, din partea formațiunii politice amintite, a USR sau a minorităților, pot apărea, în opinia noastră, oricând.
Mai mult, putem asista la jocuri duble chiar și din partea unor parlamentari PNL. Considerăm așadar, că această majoritate, extrem de fragilă, nu va reuși să realizeze reformele mult trâmbițate în ultima perioadă, în zona Justiției și a Sănătății, cel puțin. Poate doar dacă vor reuși să atragă susținerea AUR.
După cum se știe, acest partid (AUR) s-a declarat public un partid al dreptății. Asta a fost una dintre cele mai puternice lozinci ale lui în campania electorală. Mai mult liderii AUR, au anunțat că vor sprijini proiecte în această direcție. Așa că nu prea vor avea ce face, dacă PNL le va solicita sprijinul în reforma Justiției, cel puțin. Ar fi extrem de interesant de urmărit acest aspect. Așa ne-am mai dumiri de hramul pe care îl poartă acest partid.

UDMR a guvernat foarte mult timp alături de PSD și doar aversiunea AUR față de această formațiune politică și față de toată lumea, în general, face imposibilă crearea unei majorități național-socialiste AUR-PSD-UDMR, plus minoritățile. Dar lucrurile se pot schimba oricând. În această direcție, ne putem aștepta la orice.
Pe măsură ce guvernarea se va eroda, și avem certitudinea că se va eroda destul de repede, pentru că așteptările sunt foarte mari iar posibilitățile actuale foarte mici, pe măsură ce probleme economice se vor acutiza, după cum se prevede deja, este posibil să apară în Parlament o astfel de majoritate.

În plus, „tăierile”, austeritatea, nu generează satisfacții pe termen lung, iar mass-media în goana după senzațional și rating va amplifica orice nereușită, orice greșeală, orice ezitare a Guvernului.
AUR, PSD și UDMR, în ciuda aversiunii declarate a unora față de ceilalți, la un moment dat, după cum spuneam, este posibil să fie silite să preia puterea, „pentru apărarea interesului național”.
Însă asta, în mod evident, nu va fi posibil decât cu sprijinul minorităților și al unor oportuniști (traseiști) din PNL-USR-PLUS. Dar nici ei nu vor putea genera un guvern cu sprijin parlamentar solid.

Prin urmare, credem că România va merge din criză în criză politică următorii 4 ani, asta dacă nu vor interveni, în mod inevitabil, anticipatele. Și sunt șanse serioase pentru așa ceva. Mai ales că iată, prima acțiune anunțată a „surprizei” AUR este declanșarea suspendării Președintelui. Pare o acțiune hazardată asta dar nu este așa.
La întâlnirea cu reprezentanții de vârf ai PSD, Vasile Dâncu și Marcel Ciolacu, liderul AUR, George Simion, a primit, cu siguranță, niște asigurări și sfaturi în această direcție. Prin urmare, putem asista la surprize chiar în prima jumătate a anului viitor, 2021.

Ce variante vom avea atunci? Probabil, să ieșim din nou în stradă. Dar de data asta s-ar putea să avem împotriva noastră simpatizanți PSD și AUR care sunt deja destul de radicalizați.
Într-un astfel de scenariu, România va avea parte din nou de un val de emigranți hotărâți să caute o viață mai bună pe alte meleaguri convinși că societatea lui „n-ai pe cineva?” nu se poate reforma.
Este deci foarte probabil ca, datorită iresponsabilității politicienilor din Parlament, divizarea societății românești să se accentueze și, mai grav, să asistăm la o radicalizare periculoasă a străzii.
În sfârșit, viitorul nu pare deloc încurajator, în opinia noastră, mai ales că se prefigurează la orizont o criză economică mondială de proporții. Iar România nu este pregătită deloc pentru asta.

Ce propunem? Vă rugăm să luați în considerare următoarea soluție:

Înlocuirea democrației reprezentative actuale cu democrația directă – modelul politic care funcționează în Elveția. Adică, vă propunem dragi români să vă implicați, în mod direct, în viața țării. Politicienii actuali sunt depășiți total și este nevoie de implicarea voastră pentru reformarea tuturor structurilor societății românești și implicit a clasei politice.
Măcar, în această situație, tensiunile între anumite categorii sociale (construite cu atâta grijă în ultimii 30 de ani, deși s-ar putea să fie vorba de ultimii 80 de ani) și-ar putea găsi răspunsul în vot, în dezbatere și în liste de semnături necesare organizării referendumurilor.
Măcar, în această situație, România ar putea avea un mediator adevărat între partidele politice parlamentare, între cele trei puteri ale statului, legislativă, executivă și judecătorească: poporul român.