Către

PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

D-lui Klaus Werner Iohannis

Pădurile țării și securitatea națională.

Constatând situația dezastruoasă existentă în zona domeniului silvic românesc, datorită tăierilor abuzive și iresponsabile de păduri, Partidul Adevăr și Dreptate își exprimă, pe această cale, profunda îngrijorare în ceea ce privește efectele generate de această situație care aduce și va aduce prejudicii uriașe ecosistemului românesc, afectând grav, prin aceasta, securitatea națională.
Apelăm, încă odată, la dumneavoastră, Domnule Președintele, pentru a interveni, conform prerogativelor pe care le aveți în zona securității naționale, pentru rezolvarea acestei situații care se agravează pe zi ce trece.

Este inadmisibil ca un sector atât de important să fie tratat cu atâta superficialitate de toți factori de răspundere.
Suntem convinși că aveți cunoștință despre situația dezastruoasă existentă în pădurile României, în ceea ce privește defrișările masive și ilegale. Și atunci ne întrebăm pe bună dreptate:

De ce nu se iau măsuri?

Am primit răspunsul dumneavoastră la Scrisoarea deschisă precedentă pe care v-am adresat – o, înregistrată la Registratura Instituției Președintelui sub nr. 19 / 02.12.2019. El, a fost formulat prin Consilierul de Stat Gabriel-Cristian Piscociu.
În răspunsul amintit, la un moment dat, se afirma că … „la data de 9 iunie 2015, la încheierea ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Președintele României a declarat:

„Au fost foarte multe subiecte pe ordinea de zi. Vreau să menționez, în continuare, doar câteva. Am căzut cu toții de acord că problema defrișărilor ilegale ține de securitatea națională şi că se impune s-o urmărim cu atenție la cel mai înalt nivel. CSAT a decis în acest sens ca Guvernul României să ia măsuri pentru schimbarea actualului cadru legislativ, astfel încât să existe o legislație coerentă, clară şi riguroasă, care să nu mai permită perpetuarea acestui fenomen”.

Așadar, recunoșteați faptul că defrișările ilegale sunt o problemă de securitate națională.
Din anul 2015 până în prezent, timp de aproape șase ani, niciunul dintre Guvernele României nu a promovat cadrul legislativ solicitat de CSAT pentru apărarea securității naționale în ceea ce privește exploatarea excesivă și de multe ori ilegală a pădurile.

În absența unui cadru legislativ adecvat, tăierile de pădure, în general, și tăierile ilegale, în special, au continuat cu o și mai mare amploare.
Începând cu anul 2016, odată cu promulgarea de către dumneavoastră a Legii nr. 2/2016 pentru completarea art. 3 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României, constituie amenințări la adresa securității naționale „orice acțiuni sau inacțiuni care lezează interesele economice strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondurilor forestier, cinegetic şi piscicol, apelor şi altor asemenea resurse, precum şi monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecințe la nivel național sau regional”.

În aceste condiții inacțiunea Guvernelor României și chiar a Administrației Prezidențiale, din anul 2016 încoace, constituie un atentat la securitatea națională a României.
Ne întrebăm, în mod firesc, cum de reușesc interesele economice din zonă să excedeze nevoilor stringente de protecție a ecosistemului românesc și chiar european, cum pot aceste interese să depășească puterea de intervenție a autorităților române competente?

Chiar nu se văd urmările acestor tăieri masive de pădure? Ele sunt deja cât se poate de evidente. Chiar se dorește ca unele comunități să fie înghițite pur și simplu de ape? Se dorește oare deșertificare țării?

Este inadmisibil ca Guvernul României să rămână impasibil la această agresiune îndreptată împotriva securității naționale.
Este inadmisibil ca Administrația Prezidențială să rămână pasivă la această situație cât se poate de gravă.

Repetăm, în continuare, ceea ce am subliniat și în Scrisoarea precedentă.

Nu este cazul ca Guvernul și Administrația Prezidențială să se ascundă după directivele europene. Nu puteți da vina pe Uniunea Europeană pentru situația din Silvicultura românească. Vina pentru această situație aparține în mod direct Guvernului României și prin neimplicare Administrației Prezidențiale. Aparține, de altfel, tuturor Președinților României, tuturor Guvernelor care s-au perindat la conducerea țării din anul 2000 încoace.

Vă amintim faptul că în anul 2002 Guvernul României, aflat sub conducerea lui Adrian Năstase, a emis OUG nr. 71 din 13.06.2002 (pentru încheierea de către Regia Națională a Pădurilor a contractelor de vânzare-cumpărare pe termen lung privind masa lemnoasă), aprobată în același an prin Legea nr. 654/ 07.12.2002. De aici aplecat totul.

Principalul beneficiar al acestei OUG a fost Holzindustrie Schweighofer care a încheiat cu Romsilva trei contracte, două în 2002 și unul în 2003, cu valabilitate până în anul 2012 și respectiv 2013, și a dobândit astfel dreptul de a exploata în jur de 1 milion de metri cubi anual, dintr-o medie de circa 2 milioane de metri cubi destinați exploatării în acest sistem. Ultimul contract a expirat la sfârșitul lui 2013. Pe lângă un milion de metri cubi de lemn cumpărat anual până în 2013 în baza celor trei contracte, Holzindustrie Schweighofer putea participa (cu prioritate, se pare) și la licitațiile anuale organizate de Romsilva și astfel, putea cumpăra lemn și de acolo.
Fără să țină cont de avertismentele primite din zona civică precum și de la experții din zona de protecție a Mediului, această companie austriacă și-a continuat cu și mai mare aplomb activitate economică din domeniu, urmărind exclusiv maximizarea profiturilor, dezastrul produs ecosistemului românesc contând puțin sau deloc în calculele ei economice.
Holzindustrie Schweighofer nu și-ar fi putut permite, ceea ce a făcut în România în nicio țară din Uniunea Europeană.
Această Corporație nu putea face ceea ce a făcut cu pădurile din România, fără acordul tacit al autorităților române, care în mod absolut iresponsabil au tolerat și tolerează acest dezastru.
În anul 2016 o importantă Agenție prestigioasă de investigații de Mediu, trăgea un semnal serios de alarmă transmițând public următorul mesaj:
„Jumătate din lemnul tăiat în ultimii zece ani în România a provenit din surse ilegale” (a declarat atunci Alexander von Bismarck, directorul executiv al Agenției pentru Investigații de Mediu-EIA organizație care a prezentat Raportul „Jefuirea ultimei păduri: Cea mai mare companie de procesare a lemnului din Austria, drepturi funciare și corupția din România”).
Țara noastră pierdea pe atunci, ca și în prezent, cel puțin trei hectare de pădure pe oră. Fenomenul jafului a fost dezvăluit de nenumărate ori de mass-media și de diverși proprietari de păduri, dar măsurile luate au fost cu rezultate spre… zero.

Mai mult, în anul 2016 Curtea de Conturi a României reitera într-un raport faptul că „în primii 12 ani de la evenimentele din 1989, din pădurile Statului și din cele private s-au tăiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn care le-au adus hoților minimum 5 miliarde de euro” (echivalentul a 21,5 miliarde de lei), dacă presupunem că lemnul a fost vândut cu cel mai mic preț, de 70 de euro pe metru cub.
Sumele obținute de pe urma furturilor au fost însă în realitate mult mai mari, după cum recunosc și reprezentanții Curții de Conturi, pentru că mulți dintre arborii tăiați în România au ajuns peste hotare, în State din Nordul Africii și din Europa, după ce au fost vânduți mai scump.
Totodată, în ultimii 21 ani, peste 32,66 de milioane de tone de lemn, de la rumeguș, butuci, vreascuri sau placaje, până la foi de furnir și la alte produse fabricate din lemn au luat calea exportului, potrivit datelor furnizate la Institutul Național de Statistică (INS).
Considerăm că este vremea ca Președintele României să se implice pentru oprirea acestui dezastru din zona Economiei Naționale și a Mediului.
Art.4 alineat (2) din Tratatul de Bază al Uniunii Europene vă autorizează în acest sens Domnule Președinte:
(2) Uniunea respectă egalitatea statelor membre în raport cu tratatele, precum și identitatea lor națională, inerentă structurilor lor fundamentale politice și constituționale, inclusiv în ceea ce privește autonomia locală și regională. Aceasta respectă funcțiile esențiale ale statului și, în special, pe cele care au ca obiect asigurarea integrității sale teritoriale, menținerea ordinii publice și apărarea securității naționale. În special, securitatea națională rămâne responsabilitatea exclusivă a fiecărui stat membru.
Securitatea națională are prioritate în toate situațiile Domnule Președinte, prin urmare, Partidul Adevăr și Dreptate vă solicită, în mod ferm, să participați la ședința Guvernului României și să impuneți luarea următoarelor măsuri:

1) Adoptarea, fie și prin OUG, a unei noi Legi a Silviculturii prin care pădurile României să fie protejate la standarde europene. Recomandăm legislația austriacă sau germană din domeniu.

2) Oprirea imediată a tăierile de pădure din România până la intrarea în vigoare a noi Legi a Silviculturi.

3) Oprirea exportului de materie primă lemnoasă.

4) Stabilirea prin Lege a faptului că în România pădurile ocupă cel puțin 35% din suprafața totală a țării. Este o medie europeană acceptabilă.

Aceste măsuri pot opri dezastrul din Silvicultură, pot opri grava criză a ecosistemului românesc.

Dacă măsurile solicitate la punctele (1), (2), (3) și (4) nu vor fi realizate de autoritățile abilitate ale Statului, până la data de 1 Mai 2021, ne rezervăm dreptul de a acționa pe cale legală împotriva Administrației Prezidențiale și a Guvernului României.
Sperăm să primim, în cel mai scurt timp, răspunsul dumneavoastră pe adresa de e-mail pad.adevar@gmail.com precum și la adresa sediului nostru.

Partidul Adevăr și Dreptate

Președinte
Toroican Ioan