„Nu întreba ce poate face țara pentru tine, ci întreabă ce poți face tu pentru ea”

Khalil Gibran – filozof libanez de geniu care a trăit intre ani 1883-1931

Jaful petrecut în pădurile României este motivul pentru care țara noastră a fost avertizată, destul de recent, de pericolul instituirii anumitor sancțiuni din parte UE și chiar a declanșării proceduri de infrigement pe această temă.

Astfel Comisia Europeană a dat un ultim avertisment României solicitându-i, în scris, în data de 7 Iulie 2020, să combată exploatarea forestieră ilegală și să protejeze mai bine pădurile.

Principala cauză care a dus la această situație gravă a fost și este corupția, incompetența, iresponsabilitatea de care au dat și dau dovadă, în general, autorităților locale și naționale din domeniu.

Acestea au asistat și asistă în continuare, pasive, la tăierile ilegale de pădure, la distrugerea habitatului natural al animalelor sălbatice, la afectarea gravă a ecosistemului românesc, la procesul periculos al deșertificării țării.

Acuzăm public toate guvernele care au condus România din anul 2002 încoace, dar și pe președinții Ion Iliescu, Traian Băsescu, respectiv Klaus Iohannis de iresponsabilitate față de modul în care au administrat silvicultura românească, ecosistemul românesc, în general, începând cu anul amintit și până în prezent.

Acuzăm public pe cei amintiți de afectarea securității țării, prin gravele prejudicii aduse securității de meniu, parte integrantă a securității naționale a României!

Cum a început totul? Ce s-a întâmplat, cum s-a ajuns în această situație?

Ei bine, este vremea să aflați faptul că Guvernul României, aflat sub conducerea lui Adrian Năstase, a emis în 13.06.2002 Ordonanța de urgență nr. 71, aprobată în același an prin Legea nr. 654/ 07.12.2002 prin care a fost reglementată încheierea de către Regia Națională a Pădurilor a contractelor de vânzare-cumpărare, pe termen lung, privind masa lemnoasă.

De aici aplecat totul. De aici a plecat marea tâlhărire a pădurilor României.

Principalul beneficiar al acestei OUG a fost o corporație austriacă, după numele său de atunci, Holzindustrie Schweighofer, care din decembrie 2019 se numește HS Timber Grup.

Această corporație a încheiat cu Romsilva trei contracte, două în 2002 și unul în 2003, cu valabilitate până în anul 2012, respectiv 2013, și a dobândit astfel dreptul de a exploata în jur de 1 milion de metri cubi anual, dintr-o medie de circa 2 milioane de metri cubi destinați exploatării în acest sistem.

Ultimul contract a expirat la sfârșitul anului 2013. Pe lângă un milion de metri cubi de lemn cumpărat anual până în 2013 în baza celor trei contracte, Holzindustrie Schweighofer putea participa (cu prioritate, se pare) și la licitațiile anuale organizate de Romsilva și astfel, putea cumpăra lemn și de acolo.

Fără să țină cont de avertismentele primite din zona civică precum și de la experții din zona de protecție a Mediului, această corporație și-a continuat cu și mai mare aplomb activitate economică din domeniu, urmărind exclusiv maximizarea profiturilor, dezastrul produs ecosistemului românesc contând puțin sau deloc în calculele ei economice.

Corporația amintită nu și-ar fi putut permite, ceea ce a făcut în România în nicio țară din Uniunea Europeană.

Această corporație nu ar fi putut însă să fie la originea producerii acestui dezastru în zona silvică românească, cu urmările de rigoare, fără acordul tacit al autorităților, care în mod absolut iresponsabil au tolerat și tolerează încă acest lucru.

În anul 2016 o importantă Agenție prestigioasă de investigații de Mediu, prin vocea directorului său Alexander von Bismarck, trăgea un semnal serios de alarmă transmițând public următorul mesaj:

Jumătate din lemnul tăiat în ultimii zece ani în România a provenit din surse ilegale”,

Țara noastră pierdea pe atunci, ca și în prezent, cel puțin trei hectare de pădure pe oră. Fenomenul jafului a fost dezvăluit de nenumărate ori de mass-media și de diverși proprietari de păduri, dar măsurile luate au fost cu rezultate spre… zero.

La un moment dat, adică prin anul 2008, autoritățile, realizând, totuși, că au cam sărit calul în zona silviculturii și că procentajul de împădurire al României a scăzut dramatic, el aflându-se în acel moment undeva pe la 29%, au declanșat cu mai mulți ani în urmă un proiect de reîmpădurire, proiect care a rămas însă mai mult pe hârtie.

Cităm din www.recorder.ro, un articol semnat de jurnaliștii de investigație ALEX NEDEA și DAVID MUNTEAN

„Suntem țara în care pădurile sunt decimate de tăieri ilegale și în care politicienii se prefac că le plantează la loc, doar ca să dea bine la electorat. După ce am arătat dimensiunea furtului de lemn din pădurile României, astăzi vă arătăm cum sunt falsificate campaniile de plantare care ar trebui să le refacă.
În 2008, Parlamentul vota o lege prin care statul era obligat să împădurească 2 milioane de hectare de teren până în anul 2035.

România încerca, astfel, să recupereze decalajul față de celelalte țări din Uniunea Europeană, unde media suprafeței împădurite este de 38%. Noi aveam pe atunci, adică în anul 2008 doar 29% și eram la coada clasamentului. Tot acolo suntem și acum, după 12 ani în care toate guvernele trecute pe la conducerea țării au tratat campaniile de împădurire doar ca pe niște instrumente de propagandă politică, electorală, deșănțată.

Apogeul a fost atins anul trecut, când Costel Alexe, pe atunci ministru al Mediului, a lansat campania „O pădure cât o țară”, sub înaltul patronaj al președintelui Klaus Iohannis.

A fost declarată atunci „cea mai mare campanie de împădurire din ultimii zece ani” și s-au pregătit spoturi publicitare și acțiuni de plantare în care cei mai importanți politicieni ai țării s-au lăsat filmați și fotografiați cu cazmaua în mână.

Am căutat în evidențele statului cifrele reale și am mers pe teren în mai multe județe să vedem cum se prezintă situația dincolo de acțiunile de campanie.

Am descoperit că „cea mai mare campanie de împăduriri din ultimii zece ani” a fost, de fapt, cea mai slabă campanie de împăduriri din ultimul deceniu. O minciună cât o țară, girată de la vârful Guvernului și aflată sub înaltul patronaj al președintelui”.

Partidul Adevăr și Dreptate, a trimis, așa după cum spuneam, atât Guvernului PSD, Guvernului PNL, apoi și Guvernului PNL-USRPLUS-UDMR trei Scrisori deschise, aproape identice. A făcut asta și în ceea ce-l privește pe Președintele României.

Dacă Guvernul PSD a dat un răspuns ambiguu, în care ne spunea, în esență, că ceea ce acuzăm noi nu sunt aspecte reale și că sunt doar în imaginația noastră, dacă Președintele a răspuns și el, recunoscând, atenție, temeinicia gestului nostru, dar aruncând pisica la Guvern, dacă Guvernul PNL a făcut la fel, ei bine actualul Guvern PNL-USRPLUS-UDMR nu ne-a dat încă niciun răspuns, păstrând o tăcere totală asupra acestui subiect.

De ce nu se iau măsuri? De ce există atâta iresponsabilitate în acest domeniu? Cum de reușesc interesele economice din zonă să depășească puterea de intervenție a autorităților române competente? Chiar nu se văd urmările acestor tăieri masive de pădure? Ele sunt deja cât se poate de vizibile. Chiar se dorește ca unele comunități să fie înghițite pur și simplu de ape?

Evident că aceste întrebări sunt retorice, dar le punem și le vom pune tot mai des de acum în mod public.

Este inadmisibil ca Guvernul României să rămână impasibil la această agresiune îndreptată împotriva securității naționale, sau să ia măsuri doar de ochii lumii, măsuri care au fost și rămân în continuare doar niște frecții la un picior de lemn, ca să zic așa.

Anunțăm public faptul că împreună cu câțiva avocați inimoși și curajoși studiem atent posibilitatea declanșării unui proces la Înalta Curte de Casație și Justiție, proces în care vom chema Guvernul României, prim – miniștri și miniștri de resort care au fost în funcție din 2016 încoace și îi vom acuza de inacțiune și poate chiar ceva mai mult decât asta, în ceea ce privește această agresiune îndreptată împotriva securității naționale a României.

De ce vom face asta?

Pentru că așa este drept și pentru că Guvernul României, prin reprezentanții săi, prim-miniștri și miniștri de resort, au încălcat și încalcă grav Legea nr. 2/2016 pentru completarea art. 3 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României, Lege în care se spune foarte clar:

Constituie amenințări la adresa securității naționale a României orice acțiuni sau inacțiuni care lezează interesele economice strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondurilor forestier, cinegetic și piscicol, apelor și altor asemenea resurse, precum și monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecințe la nivel național sau regional.

Considerăm că este vremea ca Guvernul României să intervină în forță și decisiv pentru oprirea acestui dezastru din zona Economiei Naționale și a Mediului.

Art.4 alineat (2) din Tratatul de Bază al Uniunii Europene spune:

(2) Uniunea respectă egalitatea statelor membre în raport cu tratatele, precum și identitatea lor națională, inerentă structurilor lor fundamentale politice și constituționale, inclusiv în ceea ce privește autonomia locală și regională. Aceasta respectă funcțiile esențiale ale statului și, în special, pe cele care au ca obiect asigurarea integrității sale teritoriale, menținerea ordinii publice și apărarea securității naționale. În special, securitatea națională rămâne responsabilitatea exclusivă a fiecărui stat membru.

Așadar, această directivă europeană a autorizat tot timpul și autorizează, fără tăgadă, Guvernului României să intervină în mod radical pentru rezolvarea acestei probleme naționale, pentru că securitatea țării este prioritară în toate situațiile. Prin urmare, Partidul Adevăr și Dreptate împreună cu Mișcarea pentru Democrație Directă cere public, și în mod ferm, Guvernului României:

  • Promovați de urgență o nouă Lege a Silviculturii prin care, în esență, pădurile țării să fie protejate la standarde europene. Nu trebuie să faceți altceva decât să vă uitați peste legislația din domeniu, existentă în statele dezvoltate ale UE și să acționați în consecință. Nu mai inventați mersul pe jos, așa după cum faceți în mai toate domeniile de activitate. Practicile bune din alte țări este bine să fie preluate și nu ignorate cu desăvârșire.
  • Opriți imediat tăierile de pădure din România până la intrarea în vigoare a noii legi silvice compatibilizată, după cum spuneam, cu legile din domeniu existente în statele dezvoltate ale Uniunii Europene.
  • Opriți exportul de materie primă lemnoasă. Dezvoltați industria autohtonă a lemnului. Avem nevoie, în general, de dezvoltarea industriei românești, a agriculturii, a turismului etc. Suveranitatea unei țări nu poate fi păstrată decât doar prin dezvoltarea ei materială și spirituală.
  • Promovați un Proiect viabil și sustenabil de reîmpădurire a României, reîmpădurire care ar trebui să ajungă la un minim de 38% din suprafața totală a țării, o medie european acceptabilă. În prezent acest procent este undeva pe la 25% ceea ce este inacceptabil.

De ce acuzăm de iresponsabilitate foști Președinții Ion Iliescu și Traian Băsescu? De ce acuzăm de iresponsabilitate actualul Președinte Klaus Iohannis? Iată și răspunsul nostru.

În calitate de Șef al Statului și ai Consiliului Suprem de Apărarea al Țării, Președintele României are cele mai înalte atribuții pe linia securității naționale și ar fi trebuit să pună în discuții în CSAT această problemă și să exercite în permanență presiuni publice asupra Guvernului și a altor Structuri abilitate să intervină în această gravă problemă  a României. Și asta pentru că dezastrul din pădurile României este un atac la adresa securității naționale. Acest lucru a fost afirmat, de altfel, chiar de Președintele Iohannis în anul 2015. Dar prea multe nu a făcut în această direcție.

Prin urmare, împreună cu avocații, studiem posibilitatea de a-l chema și pe domnul Klaus Iohannis în fața Instanței Supreme, alături de ceilalți doi foști Președinți.

După cum vedeți am pornit o luptă inegală cu acest stat înțesat de structuri de tip mafiot. Singura noastră șansă de izbândă sunteți voi cetățenii României. Sprijiniți-ne și cu siguranță vom merge până la capăt!

Așadar, soluțiile identificate de Partidul Adevăr și Dreptate pentru rezolvarea gravelor probleme din silvicultură, gravelor probleme de mediu generate de cele ale silviculturii, sunt următoarele :

  • Inițierea unei noi Legi a Silviculturii inspirată de Legile din domeniu existente în statele europene care și-au rezolvat de mult această problemă, o Lege prin care, în esență, pădurile României să fie protejate la standarde europene.
  • Oprirea imediată a tăierilor de pădure până la intrarea în vigoare a noii Legi Silvice.
  • Oprirea definitivă a exportul de materie primă lemnoasă.
  • Promovarea urgentă a unui Proiect viabil, real și sustenabil de reîmpădurire a țării, împădurire care ar trebui să ajungă la un minim de 38% din suprafața totală a României, și să atingă astfel o medie european acceptabilă. În prezent acest procent, în România, este undeva pe la 25% ceea ce este inacceptabil.

În încheiere transmitem autorităților române din domeniul silvic și agricol următoarele:

Opriți dezastrul existent în silvicultura românească și ecosistemul românesc!

Opriți tăierile abuzive și ilegale de pădure!

Opriți exportul de materie primă lemnoasă!

Vrem ca România să fie, în mod prioritar, producătoare de bunuri de factură lemnoasă și de-abia în plan secundar, importatoare!

ROMÂNIA ÎNAINTE DE TOATE

Dumnezeu să binecuvânteze poporul român!

Dumnezeu să binecuvânteze România!

Acesta este site-ul nostru oficial, unde puteți depune o adeziune online:

https://pad-dd.ro/

Aceasta este pagina noastră Facebook oficială:

https://www.facebook.com/pad.dd.Romania

Aici ne puteți scrie:

pad.adevar@gmail.com