Fără compromisuri în zona proprietății publice

Fără compromisuri în zona proprietății publice

Bâlbâiala recentă a guvernului vis a vis de exploatarea gazelor din Marea Neagră, exploatare care, după cum se aude, este din nou sabotată de OMV, deținătoare a 50% din acțiuni, împreună cu ROMGAZ, care deține și ea tot 50%, ridică mari semne de întrebare în ceea ce privește buna intenția a OMV.

Identitatea OMV, ridică de asemenea semne de întrebare, existând suspiciuni legitime că aceasta s-ar afla, de fapt, sub control rusesc.

Tăcerea autorităților române, neimplicarea, lipsa oricărei acțiuni pentru clarificarea poziției OMV în raport cu interesele României, este cel puțin ciudată. Ne întrebăm, pe cine nu vor să supere?

Jocul la două capete (picăm în picioare și dacă câștigă occidentul și dacă câștigă Rusia) este specific țărilor mici fără demnitate care își duc viața de pe o zi pe alta. Și nu ar trebui să fie cazul României care este a șasea țară ca populație și mărime a teritoriului din Uniunea Europeană și a cincea, în ceea ce privește resursele naturale.

Se petrec lucruri grave aici, despre care nu se prea vorbește. Mass-media este „moartă” pe acest subiect, ceea ce iarăși ridică mari semne de întrebare. Despre partidele politice parlamentare nu mai vorbesc. Unele tratează subiectul doar demagogic, electoral, iar altele nu îl tratează deloc.

Este inacceptabil să accepți tărăgănarea unui astfel de dosar economic când știi clar că independența energetică a țării depinde de începerea exploatării resurselor de hidrocarburi din Marea Neagră, ceea ce ar da României posibilitatea să devină un jucător zonal important pe piața gazelor și ar mării PIB-ul țării cu câteva procente deloc neglijabile, cu toate urmările de rigoare.

*

OMV ar fi trebuit să depună o documentație esențială pentru începerea exploatării gazelor din Marea Neagră, până la data de 31 decembrie 2022 și pentru a se încadra în litera legii au transmis-o într-o formă inutilizabilă, intenția de obstrucționare a  procesului de exploatare fiind vădită. Subiectul ar fi trebuit discutat în prima ședință de guvern, fiind unul de maximă importanță pentru securitatea energetică a României și nu numai a României, dar, surpriză, cineva l-a scos de pe ordinea de zi. Cine are puterea și interesul de a amâna declanșarea exploatării? De ce? Care a fost motivul?

De ce Serviciile secrete din România nu fac cunoscută identitatea reală a OMV ?

De ce statul român nu intervine acum în forță (ținând cont de „șutul” primit de la guvernul austriac în ceea ce privește intrarea în Schengen) și nu preia acțiunile OMV printr-o despăgubire echitabilă?

De ce scăpăm această ocazie prin care am putea arăta Austriei că pentru noi interesul României primează și că epoca compromisurilor s-a încheiat?

Sunt întrebări la care, dacă în România ar exista un stat de drept, guvernul, parlamentul, partidele politice parlamentare, ar trebui să dea un răspuns URGENT!

„Ca răul să triumfe este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic”.

Fii om bun și implică-te!

Vino cu noi! Depune o adeziune aici

Adevărul va învinge!