În toamna anului 2015, Coaliția pentru Familie a decis demararea procedurilor de revizuire a Constituției României pentru modificarea articolului 48, alineat 1, astfel:

„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Textul actual al acestui articol 48 alineat (1) este:

(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.

În luna octombrie 2015 a fost înființat Comitetul de inițiativă necesar, conform Legii, și a fost elaborat proiectul de Lege.

În aceeași lună, documentele au fost semnate la notar și a fost depus la Consiliul Legislativ al Parlamentului care l-a avizat pozitiv.

În mai 2016, aproape trei milioane de semnături au fost depuse la Parlament în sprijinul proiectului legislativ.

Propunerea legislativă de revizuire a Constituției a fost depusă la Senat pe 23 mai 2016.

Pe 20 iulie 2016, Curtea Constituțională a dat şi ea aviz pozitiv inițiativei cetățenești.

Reprezentanții Asociației Neam Unit și Coaliția pentru Familie au solicitat în luna septembrie Parlamentului să urgenteze procedurile parlamentare iar referendumul să fie organizat simultan cu alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016.

Comisia juridică și cea pentru constituționalitate, libertăți civile și monitorizare a executării hotărârilor CEDO din Senat au întocmit, pe 1 noiembrie, în unanimitate, un raport comun favorabil acestei inițiative cetățenești.

La recomandarea Consiliului Legislativ, inițiativa a fost completată, prin amendament, cu un nou articol potrivit căruia „revizuirea Constituției se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispozițiilor art. 151, alin. 3 din Constituția României, republicată” care spune:

(3) Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

A intervenit însă factorul politic, care a hotărât mutarea Referendumului undeva prin primăvara anului 2017.

Le-a fost efectiv frică de o prezență masivă la vot a românilor. O prezență care nu au dorit-o și nici nu o doresc. Și fac tot felul de demersuri… manipulatoare pentru asta.

Pe 27 martie 2017, Camera Deputaților a adoptat pe articole proiectul de modificare a definiției întemeierii familiei prin căsătorie din Constituție.
Deputații și-au anunțat susținerea pentru această inițiativă printr-un vot zdrobitor: 232 pentru și 22 împotrivă. Ultimii fiind de la toate partidele parlamentare, excluzând PMP. 

Totul a fost însă doar un scenariu politic de prost gust.
Și de atunci… NIMIC.

Întrebăm:

1. Considerați normal ca aproape 3 milioane de semnături valabil exprimate pe liste să nu conteze pentru oamenii politici?
2. Considerați normal ca suveranitatea unui popor, care conform Constituție se manifestă și prin referendum, să fie pur și simplu călcată în picioare?

Iată ce spune Constituția la art.2 alineat (1):

(1) Suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte, precum și prin referendum.

3. Considerați normal ca poporului nostru să-i fie interzisă pur si simplu manifestarea drepturilor sale constituționale?
4. Avem sau nu un popor suveran în acest moment?

Partidul Adevăr și Dreptate susține revizuirea Constituției așa după cum se specifică în Proiectul de revizuire al Coaliției pentru familie.

Partidul Adevăr și Dreptate protestează împotriva atributului de „familie tradițională”, un atribut manipulator dat celulei de bază a oricărei societăți umane sănătoase, de către cei care vor să ducă această lume într-o direcție total greșită.

Familia este FIREASCĂ și nu TRADIȚIONALĂ! 

ROMÂNIA ÎNAINTE DE TOATE!

Partidul Adevăr și Dreptate!