Menționăm faptul că nu am cerut acordul OncoGen și nici al Institutului Cantacuzino pentru publicarea acestui mesaj, față de care ne asumăm întreaga responsabilitate, întrucât considerăm că problema arătată este de interes național, considerăm că are legătură cu securitatea națională, este o informație de interes public major care nu poate fi secretizată. Din contră, trebuie înfățișată românilor așa cum este ea. Mai mult, considerăm că mass-media românească ar trebui să treacă imediat la investigarea acestei situații pe care o calificăm a fi una extrem de gravă, și pe care o prezentăm în continuare pe scurt.

(Dacă doriți un dialog direct pe această temă intrați în acest grupul nostru whatsapp de dialog. Vor avea loc, de trei ori pe săptămână dezbateri pe această temă, iar linkul de conectare pe platforma de conferințe online, ZOOM, in zona privată, îl veți găsi doar aici: https://chat.whatsapp.com/HSgPKeS48DCGEygDCsKgqQ)

În luna aprilie a anului 2020 Institutul de Cercetare Științifică din domeniul medical OncoGen Timișoara anunța faptul că sunt pe cale să producă un vaccin care poate avea rezultate foarte bune în lupta cu virusul SARS-CoV-2, situându-se astfel printre primele 5 Institute din lume recunoscute de OMS ca având în cercetare un vaccin de acest tip.

Autoritățile române cu putere de decizie (de la nivel central și local) au rămas însă total indiferente, la vremea aceea. Au ignorat, pur și simplu, toate apelurile OncoGen prin care Institutul cerea cu disperare finanțarea proiectului său, finanțare care, atenție, se situa undeva în jurul sumei de 7 milioane de Euro, sumă necesară efectuări testelor specifice dezvoltării vaccinului în cauză și mai mult decât accesibilă Guvernului României.

Mai mult, s-a dezlănțuită o adevărată campanie de denigrare și chiar de represiune (subtilă) la adresa cercetătorilor români și a Institutului amintit, campanie care a culminat cu un control dirijat, cu dedicație am spune, al Curții de Conturi Timișoara care s-a dovedit a avea, de fapt, un singur scop real: punerea sub acuzare a conducătorului OncoGen.

Norocul acestuia a fost că la nivel central, adică în cadrul Curții de Conturi Naționale, câteva persoane au realizat ridicolul situației și au sancționat pe cei doi inspectori ai Curții de Conturi Timișoara care primiseră, de fapt, un ordin de „executare” a domnului doctor profesor Virgil Păunescu, conducătorul grupului de cercetători de la Institutul amintit.

Unul dintre motivele ascunse ale „controlului” respectiv a fost și faptul că acesta, exasperat de imobilitatea autorităților, de indiferența lor, și-a administrat vaccinul respectiv (pentru a dovedi eficiența sa dar și faptul că nu este un vaccin toxic), aspect cât se poate de legal dar aspru criticat la acel moment de toate „cozile de topor” ale unor grupări economice din domeniu. Mai mult ministrul de resort din acea vreme a dispus o anchetă internă în cadrul Spitalului Județean Pius Brânzeu Timișoara, de care aparține Institutul Oncogen.

Din perspectiva științifică, „vaccinul în cauză este fundamentat pe întărirea imunității celulare prin utilizarea unor peptide lungi sintetice imunogene (synthetic long peptide – SLP), obținute din structura proteinei S (Spike) a virusului SARS-CoV-2, care activează specific limfocitele T helper, limfocitele T citotoxice și limfocitele B, într-o manieră dependentă de fenotipul populațional (molecule din sistemul major de histocompatibilitate – MHC clasa I și clasa II).

Majoritatea strategiilor de vaccinare împotriva infecției cu SARS-CoV-2, care sunt în prezent în dezvoltare, utilizează platforme pre-existente, cum ar fi vectori virali non-replicativi, ADN, RNA (ARN), virus inactivat sau subunități proteice.

Vaccinul propus de Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” Timișoara (Centrul OncoGen) în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino utilizează peptide sintetice lungi (SLPs), o strategie de vaccinare derivată din terapia oncologică, care va stimula apariția unui răspuns imun prin limfocite T, mai ales limfocite T citotoxice, capabile să distrugă celulele infectate viral.

Peptidele sintetice lungi vaccinale sunt fragmente din proteina S (spike) a SARS-CoV-2, selectate specific pe imunofenotipul populației din România. În plan secundar, strategia cercetătorilor timișoreni bazată pe peptide sintetice lungi stimulează imunitatea umorală și apariția anticorpilor protectivi împotriva SARS-CoV-2” (text luat de pe site-ul oficial al Institutului OncoGen).

Partidul Adevăr și Dreptate susține eforturile cercetătorilor români în dezvoltarea acestui vaccin care, în opinia noastră, poate fi extrem de eficient la toate tulpinile acestui virus, un vaccin care poate fi unul net superior celor actuale și transmite guvernaților care au condus țara din data de 1 ianuarie 2020 până la investirea noului guvern, următoarele:

Doamnelor și domnilor foști guvernanți ai României de ce nu ați finanțat, de ce nu ați asigurați finanțarea  producerii vaccinul românesc anti SARS-CoV-2?

De ce domnilor foști Prim-miniștrii Ludovic Orban și Florin Cîțu, de ce domnilor foști Miniștrii ai Sănătății Victor Costache, Nelu Tătaru, Vlad Voiculescu, Florin Cîțu, Ioana Mihăilă, Attila Cseke,  ați rămas total indiferenți în această problemă extrem de importantă pentru România? De ce nu ați făcut nimic în această direcție? Este exclus să nu fi știut de faptul că un vaccin anti SARS-CoV -2 se află în cercetare la OncoGen, respectiv Institutul Cantacuzino.

Ați așteptat cumva ca cei de la Universitatea din Tubingen (Germania) sau cercetătorii britanici, care lucrau și lucrează, în acest moment, exact la acest tip de vaccin, să îl producă pentru a-l putea cumpăra apoi de la ei?

De ce nu putem avea și noi un produs al nostru? De ce nu ați valorificat profesionalismul excelent al multor cercetători români angrenați în acest proiect vital pentru România?

De ce nu ați vrut să dați nicio șansă Cercetării românești, în general, și a celei medicale în special?

De ce nu ați vrut să dați nicio șansă cercetătorilor români?

De ce nu ați vrut să dați o șansă de dezvoltare economiei românești, în general, și a industriei farmaceutice, în special?

De ce nu ați vrut să nicio șansă românilor și României de a trece cu bine de această criză care a marcat și marchează în continuare mii de destine?

Voi pe cine ați slujit doamnelor și domnilor guvernanți?

Ați slujiți intereselor Big Farma în România și ale altor grupuri mai mult sau mai puțin oculte sau intereselor legitime ale românilor?

Evident, acestea sunt întrebări retorice.

Oricum, știm că nu veți răspunde niciodată la ele.

Dar românii trebuie să știe că soluția rezolvării acestei crize a fost și este încă aici în țară!  Și asta, rețineți, din luna aprilie 2020, atunci când OncoGen a făcut public acest aspect!

Opiniem faptul că, într-un stat de drept, autoritățile responsabile de această criminală indiferență (cea manifestată față de vaccinul amintit), în situația gravă actuală, ar fi fost cu certitudine puse sub acuzare de trădare.

Da, de trădare, pentru că prin gestul lor factori de decizie amintiți au adus pagube imense cetățenilor țării care au plătit cu viața datorită netrebniciei unor guvernanți iresponsabili.

Au adus atingere dezvoltării Cercetării dar și a industriei farmaceutice românești.

Lansarea unui vaccin românesc, în condițiile actuale ar fi putut avea urmării de-a dreptul miraculoase pentru prestigiul și economia României.

Considerăm, așadar, faptul că Guvernul țării, prin reprezentanții săi, prim-miniștri și miniștri de resort amintiți, au încălcat și grav Legea nr. 2/2016 pentru completarea art. 3 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României, Lege în care se spune clar, printre altele:

„Constituie amenințări la adresa securității naționale a României orice acțiuni sau inacțiuni care lezează interesele economice strategice ale României…”

Considerăm că Procuratura Generală ar trebui să se autosesizeze în acest grav care a adus și aduce în continuare grave prejudicii României datorită „inacțiunii” factorilor de decizie.

Veți spune imediat faptul că industria farmaceutică nu este în zona economiei strategice.

Da, așa este. Acesta este motivul principal pentru care guvernele țării, politicienii români, în general, au refuzat toate cererile celor 13 companii farmaceutice românești adresate lor, cu insistență, încă din anul 2007, cereri destinate trecerii industriei farmaceutice românești în zona amintită, adică a economiei strategice.

Numai că, un procuror inteligent ar ști cu siguranță să facă legătura, totuși, între ignoranța și indiferența autorităților amintite și pagubele aduse economiei strategice românești.

Și asta pentru că un produs de acest tip ar fi dus rapid la dezvoltarea industriei farmaceutice românești și nu numai, ar fi adus venituri uriașe la bugetul de stat, buget care ar fi putut apoi genera relansarea întregii economii românești.

Întrucât considerăm că nu este prea târziu și că România poate recupera cele pierdute în mod iresponsabil datorită unei culpe evidente, spunem nou, a autorităților în drept, amintite, ne adresăm pe această cale Președintelui României, domnului Klaus Iohannis, Primului ministru al României Nicolae Ciucă, Ministrului Sănătății Alexandru Rafila și le propunem următoarele soluții:

  1. Introduceți, printr-o ordonanță de urgență, industria farmaceutică românească în zona economiei strategice
  2. Faceți toate cele necesare și asigurați finanțarea suficientă, eficientă și de urgență a dezvoltării și producerii în România a vaccinul românesc anti SARS-CoV-2, vaccin descoperit de OncoGen Timișoara și aflat acum în cercetarea Institutului amintit precum și a Institutului Cantacuzino, Institut cu care, așa după cum spuneam, cercetătorii timișoreni sunt în parteneriat!
  3. Alocați Cercetării Științifice românești, în regim de urgență, 2% din PIB.
  4. Reactivați Institutul Cantacuzino și toate filialele sale, susțineți construirea de noi Institute de Cercetare.

Doamnelor și domnilor decidenți politici, puneți pe primul plan interesele legitime ale României, ale cetățenilor români și apoi interesele marilor companii farmaceutice. Așa este normal și firesc. Intrați deci, în normalitate!